Heb je jouw vwo-diploma (bijna) op zak en bezig met je studiekeuze? Dan kun je kiezen voor een opleiding aan de universiteit, maar óók aan de hogeschool. Het is maar net wat beter past bij jou en jouw toekomst.

Met vwo naar hbo is een logische stap wanneer jij wil leren in de praktijk. Bij een opleiding aan de hogeschool kijk je naar hoe iets werkt. Een universitaire opleiding is meer theoretisch en daar kijk je vooral naar waarom iets werkt. Het is dus eigenlijk een kwestie van: ben jij een denker of een doener?

Portret van Enrique, student Finance & Control

"De persoonlijke aandacht van de HZ past beter bij mij dan studeren aan een grote universiteit."

Lees het hele verhaal

Waarom kiezen voor hbo?

  • Je kunt vergelijkbare – of zelfs dezelfde – opleidingen vinden op de universiteit en de hogeschool. Het grootste verschil tussen het wo (wetenschappelijk onderwijs) en het hbo (hoger beroepsonderwijs) zit hem in het praktijkonderwijs. Zo is de universiteit meer gericht op de theorie en doe je op het hbo, naast de theorie, ook veel praktijkervaring op.
  • Een ander verschil is dat je op het hbo veel in projectgroepen werkt aan opdrachten, waarbij je de theorie direct toepast in de praktijk. Ook loop je stages. Op de universiteit heb je meer zelfstudie en ben je vooral bezig met wetenschappelijk onderzoek. Een stage kan, maar is geen vast onderdeel van de opleiding.
  • Heb jij altijd al voor de klas willen staan of rond willen varen op zee? De opleidingen die je hiervoor nodig hebt, heb je niet op de universiteit en dat geldt voor nog veel meer beroepen.

Heb jij dus al een bepaalde carrière voor ogen? Dan is de hogeschool de juiste keuze voor jou.

Met je vwo-diploma heb je de mogelijkheid om een hbo-opleiding te volgen. Het is handig om te weten dat voor sommige studies extra toelatingseisen zijn, ook voor vwo'ers. Dit is afhankelijk van je profiel en vakkenpakket op de middelbare school. Benieuwd of dit ook voor jou geldt? Bekijk de toelatingseisen voor de hbo-opleidingen aan de HZ.

Een bacheloropleiding op het hbo duurt gewoonlijk 4 jaar. Tijdens het eerste en tweede jaar van je opleiding maak je kennis met het vak. In het derde jaar volg je een minor en ga je stage lopen. Tijdens het laatste jaar bereid je je voor op het afstuderen en schrijf je je scriptie.

Bekijk al onze hbo-bacheloropleidingen

Wat studeren met vwo?

Aan de HZ kun je als vwo'er kiezen uit een divers aanbod aan Nederlands- en Engelstalige opleidingen. Daarnaast hebben diverse opleidingen zogenaamde vwo-trajecten, waarbij je een opleiding versneld kunt afronden. Word jij graag uitgedaagd tijdens je studie? Dan is een van onze extra uitdagende opleidingen of het Honours Programme iets voor jou.

Met jouw vwo-diploma kun je een driejarig traject volgen, waardoor je een bachelordiploma in 3 jaar kunt halen. Dit is mogelijk voor de opleidingen:

Als je je aanmeldt voor de opleiding aan de HZ, kun je aangeven dat je graag in aanmerking komt voor het vwo-traject tijdens je studiekeuzegesprek. Vervolgens wordt er een motivatiegesprek gepland met een studieloopbaancoach van de opleiding. Soms zijn er extra toelatingseisen van toepassing. Meer hierover lees je op de opleidingspagina's.

Wist je trouwens dat je na het 3-jarige traject van Civiele Techniek of Watermanagement in 2 jaar ook de aansluitende master River Delta Development kunt volgen bij de HZ? Als je voor deze combinatie kiest behaal je in 5 jaar je hbo- en masterdiploma.

Een aantal van onze opleidingen zijn voor jou als vwo'er extra interessant:

Academische Pabo

Binnen de studieroute Academische Pabo van de opleiding Leraar Basisonderwijs word je opgeleid tot leraar voor groep 1 t/m 8. Daarnaast ontwikkel je extra onderzoeksvaardigheden, waardoor je direct kunt doorstromen naar een universitaire master. De voertaal is Nederlands.

Global Project and Change Management

Deze opleiding heeft het bijzonder kenmerk: ‘kleinschalig en intensief onderwijs’. Samen met je medestudenten, docenten en het werkveld ontwikkel je jezelf op het gebied van internationale verandervraagstukken, zoals klimaatverandering, vitaliteit en vormen van duurzame energie. Om te kunnen starten aan de opleiding doorloop je een selectieproces, waardoor je met gemotiveerde studenten van over de hele wereld in de klas komt. De voertaal is Engels.

Verpleegkunde & Vroedkunde

Bij deze opleiding behaal je in 5 jaar 2 hbo-diploma's: de bachelor Verpleegkunde én de bachelor Vroedkunde. Na je opleiding kun je in beide vakgebieden aan de slag. Je volgt de opleiding deels in Antwerpen en krijgt internationaal erkende diploma's. De voertaal is Nederlands.

Je kunt ook kiezen om een bepaalde bachelorstudies niet in het Nederlands, maar geheel in het Engels te volgen. Bij deze internationale opleidingen zit je in een klas met studenten over de gehele wereld. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de opleidingen Chemistry, ICT, Logistics Engineering en International Business. Door een opleiding te volgen in de voertaal Engels geef jij jouw internationaal carrière een vliegende start.

Bekijk hier alle Engelstalige opleidingen

Ben je ambitieus en op zoek naar een extra uitdaging naast je opleiding? Dan is het Honours Programme iets voor jou! In het tweede en derde studiejaar krijg je de kans om jezelf verder te ontwikkelen, je kennis te verbreden en ervaring op te doen in een internationale omgeving met studenten vanuit de hele HZ.

Lees hier meer over het Honours Programme

Selfie van alumnus Chemie, Sanne

"Dankzij het driejarige traject volg ik nu een master zonder extra studiejaren te stapelen."

Lees het hele verhaal

Na het hbo

Na het afronden van een 3 of 4-jarige hbo-opleiding, heb jij een bachelordiploma in handen. Daarmee kan je direct aan de slag in het werkveld of doorstuderen voor een master.

Je mag jezelf dan bachelor noemen met de toevoeging die op je getuigschrift staat; Bachelor of Science, Social Work, Business Administration of Education. In plaats van de B. achter je naam, mag je ook de titel baccalaureus voeren en bc. voor je naam zetten. Met een technische opleiding of HBO-ICT heb je de daarnaast de titel ingenieur.

Met je bachelor kun je doorstuderen aan een aansluitende master op het hbo of de universiteit.

Werkgevers staan te springen om professionals die zowel praktisch als theoretisch opgeleid zijn. Je hebt met jouw hbo-bachelor daardoor een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Studiekeuzeadviseur

Twijfel je of een hbo-opleiding iets voor jou is? We helpen je graag! Neem contact op met onze studiekeuzeadviseur!

Vraag het een studiekeuzeadviseur