Help, ik moet een studie kiezen!

Tips om een keuze te maken

Tips om een studie te kiezen

Help, ik moet een studie kiezen!

Het kiezen van een opleiding is niet makkelijk. Misschien vraag je je af: hoe kies ik een studie die goed bij mij past, wat als ik een verkeerde keuze maak en hoe kom ik tot de juiste keuze? Geen nood, met de tips op deze pagina kom je tot de juiste keuze!

Op deze pagina:

  • Je profielkeuze maken
  • Wat past bij mij?
  • Jouw ideale studie
  • Verken je mogelijkheden
  • Vergelijk opleidingen
  • De beslissing 

Je proefielkeuze maken

Je keuze begint op de middelbare school

Het maken van je studiekeuze begint al bij het kiezen van je profiel op de middelbare school. Je profiel bepaalt namelijk tot welke opleidingen je toegelaten kunt worden. Wanneer je profiel niet aansluit op een opleiding, kun je vaak nog wel een schakelcursus volgen om toch aan de toelatingseisen te voldoen.  Goed je profielkeuze maken? Stel jezelf dan de volgende vragen: 

  • Wat voor type ben ik?
  • Welke richting past bij mij?
  • Wat zijn mijn talenten?
  • Welke vakken vind ik leuk en interessant?
  • Welke studies lijken mij leuk en interessant?
Lees meer over het maken van je profielkeuze in dit magazine

Wat past bij mij?

De beste studiekeuzetips komen van familie en vrienden

Er zijn heel wat tips te geven voor het maken van een goede studiekeuze. De beste tips komen vaak van ervaringsdeskundigen, dus vraag ook eens aan familie of vrienden hoe zij hun keuze hebben gemaakt. Als je nog echt geen idee hebt wat je wil gaan studeren, stel jezelf (en anderen) dan persoonlijke vragen. De mensen om je heen kennen je misschien nog het allerbest: waar ben je volgens hen goed in? Waar liggen je talenten en wat vinden zij bij je passen? Herken je jezelf in dit plaatje? Ga daarna ook eens goed bij jezelf te rade: wat vind ik leuk en wat vind ik niet leuk? Stel een lijstje voor jezelf met alle punten

Jouw ideale studie

Wat is belangrijk voor jou?

Welke eisen stel jij aan een opleiding? Denk aan dingen zoals sfeer, lesvormen en locatie, maar ook of je op een grote of kleine hogeschool wil studeren.  Wat is belangrijk voor jou en welke verwachtingen heb je van een opleiding? 

  • Maak een top 5
    Er is heel veel keuze, maak voor jezelf alvast een lijstje met opleidingen die je aanspreken en ga hier mee verder. Welke opleidingen spreken je aan? 

  • Vraag brochures aan en bekijk (online) webinars
    Vraag van je top 5 opleidingen een brochure aan en vergelijk ze rustig. Van veel opleidingen kun je online voorlichtingen bekijken, om eens laagdrempelig te kijken of een opleiding je aanspreekt. 

  • Open Dag bezoeken
    Een Open Dag is een hele laagdrempelige manier om je te helpen bij je oriëntatie
    , maar ook om te kijken of de school bij je past. Je zit nergens aan vast en bent vrij om bij alle opleidingen te kijken die misschien iets voor je zijn.

  • Meeloopdag bezoeken
    Tijdens een Meeloopdag loop je een (deel van een) lesdag mee bij de opleiding van jouw keuze. Je zit een dag in de klas en krijgt colleges. De ideale manier om te ontdekken of een opleiding bij jou past. 

  • De beslissing 
    Een beslissing komt meestal vanzelf als je voldoende informatie hebt over jezelf en over de mogelijkheden. Als je er vrolijk en energiek van wordt, is het meestal de goede keuze. Gebeurt dat niet of blijf je twijfelen? Neem meer tijd. Eerst een jaar werken of reizen levert vaak nieuwe inzichten op. Wat je ook doet, zorg dat het jouw keuze is. 

Toelatingseisen

Studeren aan het hbo zonder diploma

De 21+ toets is een manier om toegang te krijgen tot een hbo-opleiding zonder dat je hier de juiste vooropleiding voor hebt gevolgd. De naam zegt het al: het is een toets die je kan afleggen wanneer je ouder bent dan 21 jaar.

Lees meer

12. Bouwkunde, hz middelburg

 

Mijn profielkeuze sluit niet aan op een opleiding

Sluit je profiel niet helemaal aan op de toelatingseisen van een opleiding? Dan kun je soms een extra cursus Natuurkunde, Wiskunde of Economie volgen om toch toegelaten te worden op de opleiding van je keuze. Dit heet een schakelcursus. Dit kun je vinden bij de toelatingseisen van de opleiding.

Lees meer

studenten-hbo-studeren (002)

 

Hoe meld ik me aan voor een studie?

Om je in te schrijven voor een studie moet je een aantal stappen volgen


Aanmelden in twee stappen

  1. Om je aan te melden voor een opleiding moet je eerst een DigiD aanvragen. Let op: de aanvraag duurt ongeveer vijf werkdagen.

  2. Meld je aan voor een opleiding via Studielink. Studielink is het landelijke, online systeem om je aanmelding, uitschrijving, persoonlijke gegevens zelf te regelen en/of te wijzigen.

    Let op: naast je aanmelding moet je ook voldoen aan de toelatings- en inschrijfvoorwaarden en neem je deel aan de studiekeuzecheck!

Na je aanmelding bij Studielink

  • Je ontvangt van de onderwijsinstelling een brief met een bevestiging van je inschrijving, hierin staat meer informatie over je aanmelding, de studiekeuzecheck en vervolgstappen

  • Via Studielink kun je de status van je inschrijving inzien.

Aanmelden na de deadline
Het is mogelijk om je tot 1 september aan te melden voor een opleiding. We raden je aan je aan te melden voor de landelijke deadline van 1 mei, daarna gelden namelijk andere voorwaarden. Je wordt dan pas toegelaten tot de opleiding wanneer je de studiekeuzecheck met goed resultaat hebt doorlopen. Dit kan betekenen dat je bij een negatief studiekeuzeadvies niet wordt toegelaten. 

De persoonlijke hogeschool

Op HZ wordt persoonlijk, kleinschalig voltijd- en deeltijdonderwijs geboden aan zo'n 4800 studenten. Onze studenten worden gestimuleerd om het beste uit zichzelf te halen door middel van persoonlijke ontwikkeling en kennisontwikkeling. Praktijkgericht onderwijs staat hierin centraal.

Haal het beste uit jezelf bij HZ.

Aanmelden voor de HZ Open Dag

 

Studentenleven

Op het studentenplein in Vlissingen en Middelburg ontmoet je de studentenverenigingen van de HZ en maak je kennis met HZ Sport, HZ Cult en The Work Zone, het uitzend- en stagebureau van de HZ.