filmbythesea2022

Welkom

Van maandag 12 tot en met donderdag 15 september worden tijdens Internationaal filmfestival Film by the Sea verschillende educatiefilms vertoond in samenwerking met Movies that Matter.

Verdiepend randprogramma
Film by the Sea en Movies that Matter hebben als doel een extra kwalitatieve invulling te geven aan ieder bezoek aan het educatieprogramma. Dit jaar zijn er zeven voorgeselecteerde films in het educatieprogramma. Wij streven ernaar iedere voorstelling uit dit programma te voorzien van een verdiepend programma.

Heeft jouw school interesse in een andere film? Vul het formulier in en stuur een verzoek per mail aan hzcult@hz.nl.

Aanmelden
We verwelkomen jullie school graag tijdens het aankomende festival in september. Aanmelden voor het educatieprogramma kan tot en met vrijdag 24 juni via het digitaal aanmeldformulier

thumbnailHZ Cult logo met wit-ruimte

Filmprogramma

A Perfectly Normal Family

Wanneer Emma’s vader vertelt dat hij voortaan als vrouw door het leven wil gaan, is zijn jongste dochter totaal uit het lood geslagen. Thomas verandert daarna razendsnel in Agnete: een vrouw met zwierige jurken die opeens niet meer van voetbal lijkt te houden. Wie is deze nieuwe vader? Kan Emma deze Agnete überhaupt nog zo noemen?

In het verdiepingsprogramma nemen we gendernormen onder de loep en hoe deze normen ons gedrag en onze keuzes kunnen beïnvloeden.


Duur: 93 minuten (exclusief verdiepingsprogramma)
Doelgroep:
havo/vwo onderbouw
vmbo b/k - leerjaar 1 & 2
vmbo t - leerjaar 1 & 2

MV5BNzRhNWNmYmEtMmNhMi00MjRlLThjMDYtMzYzMmNlMDdmMzVmXkEyXkFqcGdeQXVyMDU5MDEyMA@@-_V1_

Das Glaszimmer

In Duitsland, kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, ontvluchten de elfjarige Felix en zijn moeder de bombardementen. In het dorp waar ze opgevangen worden is Hitler populair. In het begin vindt Felix het spannend om met de nazi’s mee te doen, maar gaandeweg komt hij achter de waarheid en ontdekt hij hoe het echt zit. Is zijn vader, die soldaat is, nu wel of geen held?

In het verdiepingsprogramma wordt verder ingegaan op thema’s die tijdens oorlog spelen. Hoe was het bijvoorbeeld om kind te zijn tijdens WOII, hoe ga je om met groepsdruk en hoe kun bepalen wie goed of fout is. Is dat wel zo duidelijk in tijden van oorlog? 


Duur: 94 minuten (exclusief verdiepingsprogramma)
Doelgroep:
havo/vwo brugklas
vmbo b/k leerjaar 1 en 2
vmbo t leerjaar 1 en 2
 

I Don't Wanna Dance

De 15-jarige Joey heeft moeite zijn driftbuien onder controle te houden. Na een straatgevecht komt hij in contact met Jeugdzorg. Die suggereren dat hij en zijn kleine broertje weer bij hun moeder Daphne gaan wonen, van wie ze ooit zijn gescheiden. Maar wat begint als een vrolijke ervaring, wordt al snel gespannen. Daphne is een moeilijke vrouw, kritisch, behoeftig en onvoorspelbaar. Toch verlangt Joey wanhopig naar haar liefde en erkenning. Dat zijn criminele broer Roy binnenvalt wanneer hij maar wil, helpt de situatie niet bepaald.

In het verdiepingsprogramma wordt verder ingegaan op het omgaan met emoties en het maken van keuzes als je jong bent. Waarin vind jij een uitlaatklep? En hoe ga je om met een moeilijke thuissituatie? 


Duur: 89 minuten (exclusief verdiepingsprogramma)
Doelgroep:
havo/vwo bovenbouw,
mbo - entree
mbo - niveau 1, 2, 3 en 4
praktijkonderwijs leerjaar 3 en 4
vmbo b/k leerjaar 3 en 4
vmbo t leerjaar 3 en 4.

Shadow Game 

Indrukwekkende documentaire over meerdere tienerjongens die hun land zijn ontvlucht en bescherming proberen te vinden in Europa. Verhalen van ontberingen en uitbuiting, maar ook van volharding, warmte en de kracht van de menselijke geest. Verhalen uit het hedendaagse Europa waarvan we niet mogen wegkijken. Velen van hen noemen het ‘the game’: de reis langs de Balkanroute naar West-Europa. Deze film brengt ons dicht bij de vele onbegeleide minderjarigen die momenteel op zoek zijn naar bescherming in Europa.

In het verdiepingsprogramma komen de volgende vragen aan bod: Wat gebeurt er met minderjarige (alleenreizende) vluchtelingen als ze hun bestemming hebben bereikt? Waarom is het voor deze jongeren moeilijk om de Europese Unie binnen te komen? 


Duur: 55 minuten (exclusief verdiepingsprogramma)
Doelgroep:
 
havo/vwo bovenbouw
mbo - niveau 1 & 2
mbo - niveau 3 & 4
vmbo b/k - leerjaar 3 & 4
vmbo b/k/t - vanaf leerjaar 4
vmbo t - leerjaar 3 & 4

The Peanut Butter Falcon

De jonge Zak (Zack Gottsagen) met het syndroom van Down heeft slechts één droom: een professionele worstelaar worden! Wanneer hij op een dag wegloopt uit het verpleegtehuis wil hij niks liever dan die droom waarmaken. Al snel ontmoet hij Tyler (Shia LaBeouf), die ook op de vlucht is. Als twee ongewone bondgenoten weten ze te ontsnappen en beleven ze de wildste avonturen. Ze overtuigen zelfs de aardige Eleanor (Dakota Johnson), een  medewerkster van het verpleegtehuis, om zich bij hen aan te sluiten op hun reis. The Peanut Butter Falcon is een komische avonturenfilm.

In de verdieping gaan we in op het recht op zelfbeschikking; het recht om zelf te bepalen welke keuzes je maakt en hoe je je leven leeft. In hoeverre beïnvloedt de wijze waarop iemand jou ziet jouw mate van zelfbeschikking?

* Let op: bij deze film wordt enkel een verdiepingsprogramma aangeboden bij voldoende aanmeldingen


Duur: 97 minuten (exclusief verdiepingsprogramma)
Doelgroep:
praktijkonderwijs leerjaar 3 en 4.
vmbo en mbo

The Hate U Give

Starr Carter (Amandla Stenberg) beweegt constant tussen twee verschillende werelden: de arme, voornamelijk Afro-Amerikaanse wijk waar ze woont en de rijke, grotendeels witte privéschool waar ze naartoe gaat. De precaire balans wordt verstoord wanneer Starr getuige is van de dodelijke schietpartij van haar jeugdvriend Khalil door een politieagent. Onder druk van de gehele gemeenschap zal ze zichzelf moeten laten horen en moeten opkomen voor wat juist is.

Deze film heeft geen verdiepingsprogramma. Deze film kan mogelijk worden aangeboden in combinatie met een workshop van Amnesty International. Vraag naar de mogelijkheden.


Duur: 132 minuten (geen verdiepingsprogramma)
Extra: workshop op school mogelijk (1,5 uur)
Meer info >

Doelgroep:
havo/vwo bovenbouw
mbo - niveau 1 & 2
mbo - niveau 3 & 4
vmbo b/k/t - vanaf leerjaar 4

Locatie

Het educatieprogramma van Film by the Sea 2022 vindt plaats in CineCity in Vlissingen.

Busvervoer
Voor scholen buiten Middelburg en Vlissingen is gratis busvervoer beschikbaar. In het aanmeldformulier van het educatieprogramma kun je aangeven of jullie school hier gebruik van wilt maken.

Kosten

De kosten voor deelname aan een van de voorgeselecteerde educatieprogramma's bedragen € 6 per leerling/student.

Aanmelden

Aanmelden voor het educatieprogramma doe je simpel en snel via onderstaande link. 
 
Aanmelden