Welkom

cult logothumbnailVan maandag 11 tot en met donderdag 14 september worden tijdens Internationaal filmfestival Film by the Sea verschillende educatiefilms vertoond in samenwerking met Movies that Matter.

Verdiepend randprogramma
Film by the Sea en Movies that Matter hebben als doel een extra kwalitatieve invulling te geven aan ieder bezoek aan het educatieprogramma. Dit jaar zijn er zeven voorgeselecteerde films in het educatieprogramma. Wij streven ernaar iedere voorstelling uit dit programma te voorzien van een verdiepend programma.

Heeft jouw school interesse in een andere film? Vul het formulier in en stuur een verzoek per mail aan hzcult@hz.nl.

Aanmelden
We verwelkomen jullie school graag tijdens het aankomende festival in september. Aanmelden voor het educatieprogramma kan tot en met maandag 3 juli via het digitaal aanmeldformulier

Filmprogramma

Klik op de titel van de film om meer te weten te komen. In de uitklapvelden vind je meer informatie over de film en de doelgroep van de programma's.

Comedy Queen

2020, 89 minuten

Comedy Queen behandelt het emotionele leven van Sasha (13). Ze verloor haar moeder door zelfdoding en probeert grip te krijgen op haar emoties door humor in te zetten. Ze besluit stand-upcomedian te worden om iedereen weer aan het lachen te maken, vooral haar vader.

Sasha schrijft stiekem een lijst met alles wat ze moet doen om te overleven: haar lange haar afscheren, geen boeken meer lezen, nee zeggen tegen het zorgen voor ’s werelds schattigste puppy en bovenal, een komediekoningin worden. Onderweg kan Sasha rekenen op de steun van vrienden en familie, ook al kunnen ze haar bewegingen niet altijd volgen, zoals wanneer ze een van haar slechte grappen vertelt.

Doelgroep

Voortgezet onderwijs leerjaar 1 en 2
 

Vak

Maatschappijleer/ -kunde / -wetenschappen
Mentorles
 

Taal

Zweeds
 

 

 

White Berry

2022, 89 minuten

Grace (17) is als vijfjarig meisje met haar moeder en oudere broer uit Burundi gevlucht naar Rotterdam. Grace heeft albinisme, en albino hunters maakten in Burundi jacht op haar pigmentloze huid. Nu ze in haar examenjaar zit, moet ze alles op alles zetten om aan de verwachtingen van haar familie te voldoen.
 

Wanneer ze Kya en haar vriendinnen ontmoet, opent zich een nieuwe wereld. In Kya en haar entourage ziet Grace de belichaming van haar Afrikaanse identiteit, maar meer nog van de persoon die Grace zou willen zijn; krachtig, zelfverzekerd en trots. Ze zet alles op alles om onderdeel te worden van de groep. Maar hoe doe je dat, als je zelfbeeld door jarenlange uitsluiting zo negatief is geworden?

In het verdiepingsprogramma behandelen we het begrip albinisme en bespreken we het thema zelfbeeld. Hoe belangrijk is het bijvoorbeeld voor jou om vrienden te hebben die er hetzelfde uitzien? En wat zou jij ervan vinden als mensen steeds naar je staren?  

Doelgroep

Voortgezet- en praktijkonderwijs leerjaar 1 en 2
 

Vak

Burgerschap - sociaal maatschappelijk Maatschappijleer/ -kunde / -wetenschappen
 

Taal

Nederlands
 

 

Shadow Game

2020, 55 minuten

Indrukwekkende documentaire over meerdere tienerjongens die hun land zijn ontvlucht en bescherming proberen te vinden in Europa. Verhalen van ontberingen en uitbuiting, maar ook van volharding, warmte en de kracht van de menselijke geest. Verhalen uit het hedendaagse Europa waarvan we niet mogen wegkijken.

Velen van hen noemen het ‘the game’: de reis langs de Balkanroute naar West-Europa. Voor de tienerjongens die we ontmoeten in Shadow Game is het een manier om gemotiveerd te blijven. Er zijn verschillende games: de treingame, de containergame, de loopgame. ‘Het is een missie’, zegt SK (15) uit Afghanistan. ‘Als je hem volbrengt, win je de game.’ En als je faalt, probeer je het de volgende keer opnieuw. Er is niet echt een andere optie.

Shadow Game brengt ons dicht bij de vele onbegeleide minderjarigen die momenteel op zoek zijn naar bescherming in Europa. De ontwapenende Hammoudi (14) uit Syrië vertelt verlegen lachend over de keer dat hij werd aangehouden door gemaskerde agenten in Kroatië. Yaseen (17) uit Pakistan draagt een klein katje en deelt zijn eten met haar. Voor hen en de andere jongens in de film is de emotionele en fysieke impact van wat ze doormaken groot. Toch behouden velen van hen een jeugdig, onschuldig optimisme.

Doelgroep

Voortgezet onderwijs bovenbouw en mbo
 

Vak

Burgerschap - sociaal maatschappelijk
Maatschappijleer/ -kunde / -wetenschappen
 

Taal

Arabisch
Engels
Farsi
Koerdisch
 
 

 

I Don’t Wanna Dance

2020, 89 minuten

Joey en zijn broertje Ricardo gaan weer bij hun moeder Daphne wonen, nadat ze twee jaar bij hun tante hebben doorgebracht. Maar Daphne heeft emotionele problemen, en het wordt al snel duidelijk waarom ze ooit bij haar zijn weggegaan. Briljant geacteerd, krachtig en poëtisch coming of age-drama.
 

De 15-jarige Joey heeft moeite zijn driftbuien onder controle te houden. Na een straatgevecht komt hij in contact met Jeugdzorg. Die suggereren dat hij en zijn kleine broertje weer bij hun moeder Daphne gaan wonen, van wie ze ooit zijn gescheiden. Maar wat begint als een vrolijke ervaring, wordt al snel gespannen. Daphne is een moeilijke vrouw, kritisch, behoeftig en onvoorspelbaar. Toch verlangt Joey wanhopig naar haar liefde en erkenning. Dat zijn criminele broer Roy binnenvalt wanneer hij maar wil, helpt de situatie niet bepaald.

Joey heeft moeite zijn gezonde verstand te bewaren, maar sociaal werker Frouwkje en dansleraar Julien laten hem niet vallen. Aangrijpend coming of age-drama, dicht op de huid gefilmd. Met een indrukwekkende Yfendo van Praag en een magistrale Romana Vrede als Daphne.

Doelgroep

Praktijkonderwijs en voortgezet onderwijs vanaf leerjaar 3, mbo en hbo
 

Vak

Burgerschap - sociaal maatschappelijk
Maatschappijleer/ -kunde / -wetenschappen
 

Taal

Nederlands
 

Lesmateriaal

Emergency

2022, 86 minuten

Drie studenten zijn klaar voor een avondje feesten. Wanneer zich een onverwachte situatie voordoet, moeten ze de voor- en nadelen van het bellen van de politie afwegen.
 

Kunle en zijn beste vriend, Sean, zijn beide laatstejaars op de universiteit en staan op het punt om te beginnen aan een avond vol legendarische Spring Break-feesten. Hun epische nacht wordt abrupt onderbroken wanneer ze Emma, een bewusteloos wit tienermeisje, aantreffen op de vloer van het appartement dat ze delen met hun vriend Carlos. Het trio staat voor een onmogelijk dilemma: bellen ze de politie?

Bezorgd dat de politie hen van wandaden zal verdenken, proberen ze Emma in veiligheid te brengen zonder argwaan te wekken. Wat volgt is een chaotische, hilarische en spannende achtervolging door de hele stad, terwijl het drietal vrienden worstelt met hun verschillen.

Tijdens het verdiepingsprogramma gaan we in op het thema etnisch profileren en hoe wij onszelf profileren. In welke situaties voel jij je verdacht en waarom eigenlijk? Daarnaast behandelen we ook het begrip privilege, wie er meer of minder privileges hebben en waarom.  

Doelgroep

Voortgezet- en praktijkonderwijs leerjaar 4 en mbo

Vak

Burgerschap - sociaal maatschappelijk
Maatschappijleer/ -kunde / -wetenschappen
 

Taal

Engels
 

 

Kinderen van Mavungu

2023, 70 minuten

In de serie Kinderen van Mavungu maken we kennis met de wereld van Kenny, Yoseva en Maticha, een wereld die onderdeel uitmaakt van de Nederlandse geschiedenis. Kenny Yoseva en Maticha en zijn nakomelingen van slaafgemaakten die vluchtten van de koloniale overheersers op de plantages en een veilig plek zochten, ver van de plantages om zich te vestigen. Hun voorouders hebben zo diep in het regenwoud van Suriname, drie uur met de auto en nog eens twee uur varen van de hoofdstad Paramaribo, aan de Boven-Suriname rivier het dorp Pikin Slee gesticht.

Kenny 13, Yoseva 14 en Maticha 14 jaar zijn kinderen zoals kinderen overal ter wereld; bezig met ontluikende seksualiteit, gedoe met school, willen mooie kleding en een telefoon. Door hun te leren kennen zal voor kinderen in Nederlandse schoolbanken de link van Nederland met Suriname op een persoonlijke manier invoelbaar worden en betekenis krijgen, gesprekken op gang brengen en de bewustwording van het gedeelde verleden een gezicht en een naam krijgen. Door de ogen Kenny, Yoseva en Maticha maken we het leven mee in het binnenland van Suriname waar de sporen van de koloniale overheersing en de slavernij nog zichtbaar en voelbaar aanwezig zijn. De taal is daarvan het meest herkenbare en zichtbare onderdeel, maar ook de tradities meegekomen uit Afrika en het verhaal van hoe hun ouders daar terecht zijn gekomen zal ook de rol van Nederland tot leven brengen.

Kinderen van Mavungu zal naast het leren kennen van de personages en hun leven en cultuur ook vragen oproepen en veel aanknopingspunten geven voor gesprek, over cultuur, natuur en de link naar de kinderen in de Nederlandse en Surinaamse schoolbanken. Dat deze gesprekken plaatsvinden is ongelooflijk belangrijk. Met extra informatie, nagesprekken bij de film met personen met Surinaamse roots en de ‘spoken word’ workshops gaan we op een interactieve eigentijdse manier en een vorm die de leeftijdsgroep aanspreekt de kinderen inspireren om op onderzoek te gaan naar verhalen bij de eigen (voor)ouders en gesprekken op gang brengen tussen de kinderen en hun ouders/begeleiders over hun (voor)ouders en hun voorgeschiedenis nog invloed heeft op hun leven nu.

Doelgroep

Voortgezetonderwijs leerjaar 1 en 2

Vak

Burgerschap - sociaal maatschappelijk
Maatschappijleer/ -kunde / -wetenschappen
 

Taal

Nederland
 

Lesmateriaal

Binnenkort beschikbaar

 

Aanmelden

Aanmelden voor het educatieprogramma doe je simpel en snel via onderstaande link. Aanmelden kan tot uiterlijk 23 juni 2023. 
 

Goed om te weten

Locatie

Het educatieprogramma van Film by the Sea 2023 vindt plaats in CineCity in Vlissingen.

Busvervoer

Voor scholen buiten Middelburg en Vlissingen is gratis busvervoer beschikbaar. In het aanmeldformulier van het educatieprogramma kun je aangeven of jullie school hier gebruik van wilt maken.

Kosten

De kosten voor deelname aan een van de voorgeselecteerde educatieprogramma's bedragen € 6,50 per leerling/student. Deze kosten zijn inclusief een (online) voorbereidend lesprogramma en verdiepend randprogramma tijdens de vertoning, afhankelijk van beschikbaarheid.

Aanmelden

Aanmelden voor het educatieprogramma doe je simpel en snel via onderstaande link. Aanmelden kan tot uiterlijk 3 juli 2023.
 

Aanmelden

Film by the Sea

Het educatieprogramma van Film by the Sea wordt georganiseerd in samenwerking met HZ Cult, Movies that Matter en met steun van de Provincie Zeeland.