Welkom

cult logothumbnailVan maandag 9 tot en met donderdag 12 september worden tijdens Internationaal filmfestival Film by the Sea verschillende educatiefilms vertoond in samenwerking met Movies that Matter.

Verdiepend randprogramma
Film by the Sea en Movies that Matter hebben als doel een extra kwalitatieve invulling te geven aan ieder bezoek aan het educatieprogramma. Dit jaar zijn er zes voorgeselecteerde films in het educatieprogramma. Wij streven ernaar iedere voorstelling uit dit programma te voorzien van een verdiepend programma.

Heeft jouw school interesse in een andere film? Vul het formulier in en stuur een verzoek per mail aan hzcult@hz.nl.

Aanmelden
We verwelkomen jullie school graag tijdens het aankomende festival in september. Aanmelden voor het educatieprogramma kan tot en met vrijdag 21 juni via het digitaal aanmeldformulier

Filmprogramma

Klik op de titel van de film om meer te weten te komen. In de uitklapvelden vind je meer informatie over de film en de doelgroep van de programma's.

The Mind Game

2023, 61 minuten

Toen hij pas 14 was, vluchtte Sajid Khan Nasiri in zijn eentje uit Afghanistan. Na een reis van twee jaar vol gevaar en ontberingen – die hij gedetailleerd vastlegde met zijn telefooncamera – arriveert hij in België. Daar begint een heel nieuwe worsteling. Van de makers van de prijswinnende documentaire Shadow Game
 
Ze noemen het ‘de game’: de levensgevaarlijke reis die vele onbegeleide minderjarigen afleggen op zoek naar bescherming in West-Europa. Voor Sajid Khan Nasiri begon de game op zijn 14e, nadat de Taliban zijn vader hadden vermoord. Via Iran en Turkije naar Oost-Europa komt hij steeds dichter bij zijn eindbestemming, opgejaagd door gewelddadige politieagenten en vijandige burgers. In clips opgenomen met zijn telefooncamera, en in boodschappen aan filmmakers Eefje Blankevoort en Els van Driel, doet hij verslag. 
 
Hij weet zeker dat als hij aangekomen is, hij kan ontspannen, naar school gaan en een nieuw leven beginnen. Maar eenmaal in België begint er een nieuwe game: de mind game. Hoe ga je als kind om met de enorme geestelijke druk van de reis, met wantrouwende autoriteiten, en verontrustende berichten van het thuisfront? Een intieme documentaire over de psychologische druk waaraan jonge vluchtelingen blootstaan. 

In het verdiepingsprogramma gaan we verder in op de realiteit van vluchtelingen, zowel onderweg, als wanneer zij eenmaal zijn aangekomen.

Doelgroep

Voortgezet onderwijs bovenbouw
mbo
 

Vak

Burgerschap  -politiek-juridisch
Burgerschap - sociaal maatschappelijk
Maatschappijleer
 

Taal

Dari (Oostelijk Perzisch)
Engels
Nederlands
 

Lesmateriaal

 
 
 

 

White Berry

2022, 89 minuten

Grace (17) is als vijfjarig meisje met haar moeder en oudere broer uit Burundi gevlucht naar Rotterdam. Grace heeft albinisme, en albino hunters maakten in Burundi jacht op haar pigmentloze huid. Nu ze in haar examenjaar zit, moet ze alles op alles zetten om aan de verwachtingen van haar familie te voldoen.

Wanneer ze Kya en haar vriendinnen ontmoet, opent zich een nieuwe wereld. In Kya en haar entourage ziet Grace de belichaming van haar Afrikaanse identiteit, maar meer nog van de persoon die Grace zou willen zijn; krachtig, zelfverzekerd en trots. Ze zet alles op alles om onderdeel te worden van de groep. Maar hoe doe je dat, als je zelfbeeld door jarenlange uitsluiting zo negatief is geworden?

IFFR en Movies that Matter ontwikkelden bij White Berry, en met de hoofdrolspeler Latifa Mwazi, lesmateriaal en een verdiepingsprogramma voor voortgezet onderwijs bovenbouw en het mbo. In het verdiepingsprogramma behandelen we het begrip albinisme en bespreken we het thema zelfbeeld. Hoe belangrijk is het bijvoorbeeld voor jou om vrienden te hebben die er hetzelfde uitzien? En wat zou jij ervan vinden als mensen steeds naar je staren?  

White Berry is het speelfilmdebuut van Sia Hermanides, en deels gebaseerd op eigen ervaringen van hoofdrolspeelster Latifa Mwazi.

Doelgroep

voortgezet onderwijs bovenbouw, mbo, praktijkonderwijs leerjaar 3 & 4 
 

Vak

Burgerschap - sociaal maatschappelijk
Maatschappijleer
 

Taal

Nederlands
 

Emergency

2022, 105 minuten

Drie studenten zijn klaar voor een avondje feesten. Wanneer zich een onverwachte situatie voordoet, moeten ze de voor- en nadelen van het bellen van de politie afwegen.
 

Kunle en zijn beste vriend, Sean, zijn beide laatstejaars op de universiteit en staan op het punt om te beginnen aan een avond vol legendarische Spring Break-feesten. Hun epische nacht wordt abrupt onderbroken wanneer ze Emma, een bewusteloos wit tienermeisje, aantreffen op de vloer van het appartement dat ze delen met hun vriend Carlos. Het trio staat voor een onmogelijk dilemma: bellen ze de politie?

Bezorgd dat de politie hen van wandaden zal verdenken, proberen ze Emma in veiligheid te brengen zonder argwaan te wekken. Wat volgt is een chaotische, hilarische en spannende achtervolging door de hele stad, terwijl het drietal vrienden worstelt met hun verschillen.

Tijdens het verdiepingsprogramma gaan we in op het thema etnisch profileren en hoe wij onszelf profileren. In welke situaties voel jij je verdacht en waarom eigenlijk? Daarnaast behandelen we ook het begrip privilege, wie er meer of minder privileges hebben en waarom.  

Doelgroep

Mbo - let op: minimumleeftijd 16 jaar

Vak

Burgerschap - sociaal maatschappelijk
Maatschappijleer/ -kunde / -wetenschappen
 

Taal

Engels
 

Before I Change My Mind

2022, 89 minuten

Before I Change My Mind is een kleurrijke coming-of-age film die zich afspeelt in Canada, 1987.

Robin is net naar de stad verhuisd met diens alleenstaande vader en komt op een nieuwe school terecht. Vanaf de eerste schooldag lijkt iedereen te willen weten of Robin een jongen of een meisje is. Robin wordt in eerste instantie buitengesloten, maar raakt langzaam bevriend met Carter, de zelfverzekerde, charismatische pestkop van de school. Terwijl de twee een gecompliceerde band smeden, maakt Robin steeds gevaarlijkere keuzes om erbij te horen.

Doelgroep

voortgezet onderwijs havo/vwo brugklas, vmbo b/k en vmbo t leerjaar 1 & 2
 

Vak

Maatschappijleer
 

Taal

Engels
 

Lesmateriaal

Trailer

Kleinkinderen van de Oost

2023, 74 minuten

Daan van Citters en Joenoes Polnaya volgen het spoor van hun opa’s in Indonesië. Die vochten beiden voor Nederland tegen Indonesische onafhankelijkheid: Daans opa als Nederlandse oorlogsvrijwilliger, die van Joenoes als Molukse soldaat. Hun indringende reis dwingt hen zichzelf moeilijke vragen te stellen: over schuld, schaamte en transgenerationeel trauma. 
 
‘Hoe kan ik schuld dragen voor iets dat ik niet heb gedaan?’ vraagt filmmaker Daan van Citters (29). Zijn opa deed mee aan wat Nederland lange tijd eufemistisch ‘de politionele acties’ noemde, waarbij grootschalige gruwelijkheden werden begaan. En bovendien waren velen van zijn adellijke familieleden hoge functionarissen in de Verenigde Oostindische Compagnie, die in de 17e en 18e eeuw Indische archipel leegroofde.  

De Molukken, waar Joenoes voorouders vandaan komen, stonden ook wel bekend als de spice islands. Deze zijn door zowel de Britten, Portugezen als Nederlanders met bruut geweld veroverd om hun rijke specerijen als nootmuskaat en kruidnagel. Toen de VOC failliet ging en de schuld werd overgenomen door de Nederlandse Staat ontstond zo defacto de kolonie Nederlandsch-Indië. Om het gigantische gebied in het gareel te houden werd het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) opgericht. Veel Molukkers werden ook geronseld voor dit leger. Met een vast soldij en avontuur in het verschiet, was dit voor veel jonge mannen aantrekkelijk werk. 

Op de set van de speelfilm De Oost, die het verhaal vertelt van de Indonesische Onafhankelijksoorlog, raken Daan en Joenoes (32) bevriend. Polnaya’s opa vocht ook voor de Nederlanders; hij was een Moluks soldaat in het KNIL. Na de oorlog zijn de Molukkers ernstig verraden door de Nederlandse regering, toen Indonesië haar onafhankelijkheid had gewonnen. Hun dappere en kwetsbare reis confronteert Daan en Joenoes met complexe vragen van goed en kwaad, dader en slachtoffer. En met de manier waarop de daden van hun voorouders ze hebben gemaakt tot wie ze nu zijn. 

In het verdiepingsprogramma bespreken we de geschiedenis en hoe deze ook nu nog doorwerkt in onze maatschappij.

Doelgroep

Voortgezet onderwijs bovenbouw
Mbo niveau 3 & 4

Vak

Burgerschap - sociaal maatschappelijk, Geschiedenis, Maatschappijleer
 

Taal

Engels
Indonesisch
Nederlands
 

Lesmateriaal

Online les

Trailer

Bekijk trailer

 

Shorts Special voor ISK- en praktijkonderwijs

2024, 80 minuten

Voor leerlingen van Internationale Schakelklassen en het praktijkonderwijs bieden we een speciaal filmprogramma met verdieping aan. 

Over het programma
Leerlingen kijken de twee inspirerende korte films en doen mee met een interactieve quiz. 

Over de films
Kendis
De vijftienjarige Lavanya Raghoenandan treedt als DJ Kendis als jongste dj op tijdens festivals en dancefeesten. Niet alleen vanwege haar leeftijd is dat bijzonder, maar ook omdat zij door een ongeluk constant pijn heeft. Maar ze moet gewoon doorzetten van zichzelf, ondanks de zenuwen voor een optreden en de extra pijn erna. 

King Ridwan
Ridwan is een 20-jarige TikTokker met een verstandelijke beperking die serieus genomen wil worden in zijn droom om een succesvolle rapper te worden. Hij is razend populair in zijn stad Leeuwarden, dankzij zijn video’s die meerdere keren viral zijn gegaan op TikTok. Zijn populariteit is echter deels gegroeid doordat mensen hem bespotten. Zijn familie wil hem beschermen tegen de negatieve effecten van social media, maar Ridwan wil serieus genomen worden in het nastreven van zijn passies. Zal Ridwan ontmoedigd raken door alle obstakels die op zijn pad komen, of zal hij blijven geloven in zijn droom om een social media superster te worden?

Over de taal
Om het leren van de Nederlandse taal te ondersteunen, zijn beide films Nederlands gesproken én Nederlands ondertiteld. Het programma wordt gepresenteerd in het Nederlands, waarbij rekening wordt gehouden met het taalniveau van de leerlingen. Ook de quizvragen zijn geformuleerd in eenvoudig Nederlands. 

Over de voorbereiding en nabespreking in de klas
Voorafgaand aan het bioscoopbezoek is er lesmateriaal beschikbaar om de leerlingen voor te bereiden op het programma. Daarnaast bieden we ook lesmateriaal aan dat je na het bioscoopbezoek met jouw klas kunt doorlopen om na te bespreken welke indruk de film heeft gemaakt.

Doelgroep

ISK
praktijkonderwijs - leerjaar 1 & 2
praktijkonderwijs - leerjaar 3 & 4

Vak

Burgerschap - sociaal maatschappelijk
Burgerschap - vitaal
CKV
Filosofie
Levensbeschouwing
Maatschappijleer
Mentorles
Nederlands
Vakoverstijgend project
 

Taal

Nederlands
 

Lesmateriaal

Online les

Online kijken

Kendis

King Ridwan

Aanmelden

Aanmelden voor het educatieprogramma doe je simpel en snel via onderstaande link. Aanmelden kan tot uiterlijk 21 juni 2024. 
 

Goed om te weten

Locatie

Het educatieprogramma van Film by the Sea 2024 vindt plaats in CineCity in Vlissingen.

Busvervoer

Voor scholen buiten Middelburg en Vlissingen is gratis busvervoer beschikbaar. In het aanmeldformulier van het educatieprogramma kun je aangeven of jullie school hier gebruik van wilt maken.

Kosten

De kosten voor deelname aan een van de voorgeselecteerde educatieprogramma's bedragen € 6,50 per leerling/student. Deze kosten zijn inclusief een (online) voorbereidend lesprogramma en verdiepend randprogramma tijdens de vertoning, afhankelijk van beschikbaarheid.

Aanmelden

Aanmelden voor het educatieprogramma doe je simpel en snel via onderstaande link. Aanmelden kan tot uiterlijk 21 juni 2024.
 

Aanmelden

Film by the Sea

Het educatieprogramma van Film by the Sea wordt georganiseerd in samenwerking met HZ Cult, Movies that Matter en met steun van de Provincie Zeeland.